Valentínsky pondelok 14.2.2022 so sebou priniesol nový prírastok do vesmírnych pretekov. Americký miliardár Jared Isaacman, bývalý veliteľ prvého vesmírneho civilného letu Inspiration4, predstavil svoj vlastný vesmírny projekt. Program Polaris, nazvaný po najjasnejšej hviezde na oblohe Polárke, má so spoločnosťou SpaceX podpísanú zmluvu na tri komerčné lety s vysokými ambíciami.

Prvý z týchto letov je naplánovaný na koniec roka 2022, a bude niesť príznačný názov Polaris Dawn (Úsvit Polárky). Rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX vynesú Polaris Dawn na vyššiu obežnú dráhu Zeme, pričom sa má jednať o pokus o najvzdialenejší orbitálny let. V súčasnosti je rekordmanom misia Gemini 11, ktorá dosiahla v roku 1966 vzdialenosť od Zeme až 1373 km.

Rizikom u takýchto letov je predovšetkým veľká radiačná záťaž pri prechode vesmírnej lode cez Van Allenov radiačný pás. Prelet radiačným pásom predstavuje pre program Polaris veľkú príležitosť na skúmanie ľudského organizmu pod radiačnou dávkou ešte na palube lode. Posádka bude sledovať radiáciu a jej vplyv na človeka a zároveň sa zamerajú na skúmanie neuro-okulárneho syndrómu spojeného s vesmírnymi letmi. Oba faktory sú prekážkou dlhodobých ľudských vesmírnych letov, a nové zistenia v tejto oblasti dokážu významne posunúť ľudské poznanie, a pripraviť tak bezpečné prostredie pre astronautov v plánovaných letoch na Mesiac a Mars.

Ďalším prvenstvom misie Polaris Dawn má byť prvý komerčný výstup do voľného vesmíru. Vo výške asi 500 km Zemskej orbity je plánovaný tzv. spacewalk v nových skafandroch firmy SpaceX, určených práve na tieto účely. Podobne po prvýkrát otestuje misia Polaris Dawn novú formu laserovej komunikácie so Zemou pomocou siete satelitov Starlink.

Druhý komerčný let programu Polaris má nadviazať na skúsenosti misie Polaris Dawn. Tretí plánovaný let programu Polaris bude opäť niečím špeciálny – má sa jednať o prvú ľudskú posádku, ktorú do kozmu vynesie dlho očakávaná raketa Starship od firmy SpaceX.

Okrem vesmírnych ambícií má program Polaris za cieľ aj zlepšiť život na Zemi. Podobne ako misia Inspiration4, aj misia Polaris chce prostredníctvom aukcií, predaja a darov vyzbierať peniaze pre St. Jude Children’s Research Hospital, ktorá sa zameriava na výskum a liečbu detských onkologických ochorení.

Viac na oficiálnej stránke.

Print Friendly, PDF & Email