MDX.MOUNTAIN – Prudký rozvoj celosvetového cestovania a jeho dostupnosť za posledné roky umožnila mnohým turistom navštíviť vysnívané destinácie, medzi ktoré často patria aj vysokohorské lokality. Pomocou moderných prostriedkov tak v krátkom čase dokážeme pokoriť výškové limity, na ktoré sa ľudský organizmus nedokáže dostatočne rýchlo adaptovať. Výsledkom tohto neprirodzene rýchleho stúpania k výšinám je výšková choroba (VCH), ktorou je s rastúcim vysokohorským turizmom ohrozená stále väčšia časť ľudstva. Hoci toto ochorenie je horolezcom či vysokohorským obyvateľom známe už dostatočne dlho, jeho patofyziologický priebeh a liečba nám dodnes nie sú celkom jasné. Na druhej strane si však tradičné kultúry horalov počas stáročí dokázali osvojiť možnosti prírodnej terapie, ktorá im pomohla adaptovať sa na vysoké nadmorské polohy. Práve na tradičnú prírodnú liečbu obyvateľov vysokohorských usadlostí, a jej potenciál v modernej terapii sa zameral čínsky vedecký kolektív, ktorý svoju štúdiu nedávno uverejnil v časopise High Altitude Medicine & Biology.

Nakoľko hľadanie nových liečiv na výškovú chorobu je veľkou výzvou, obracajú sa oči vedcov aj na prírodnú liečbu. Tradičná čínska medicína, tibetská medicína, ajurvéda a ďalšie veľmi svojrázne systémy majú tisícročnú históriu liečby bylinkami. Väčšina prírodných liekov používaných na liečbu VCH sa nachádza vo vysokohorských oblastiach, kde sú ľahko dostupné, a medzi vysokohorským obyvateľstvom obľúbené. O potenciálnych priaznivých účinkoch prírodných liekov na liečbu VCH sa však vie len málo, pretože chýba primeraný moderný lekársky výskum. Práve preto dnes táto oblasť získava medzinárodnú pozornosť.

Najvýznamnejším zástupcom v oblasti potenciálnych liečiv VCH sú rastliny z čeľade Crassulaceae. Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea) patriaca do tejto čeľade je známa rastlina (obsahujúca aktívne látky ako rozavín, rozín a salidrozid) využívaná v liečbe úzkostných porúch a depresií, ale aj pľúcnej fibrózy či metabolických porúch. Na Slovenskom trhu ju dokonca možno dostať vo forme voľnopredajného prípravku na redukciu stresu a zvládanie stresových situácií. V štúdií vykonanej na armádnych príslušníkoch podstupujúcich cvičenie vo vysokohorských podmienkach boli vojakom podávané kapsuly s obsahom rozchodnice ružovej. V tejto štúdií sa ukázalo, že skupina vojakov, ktorí užívali kapsuly tejto byliny mali menší výskyt príznakov akútnej horskej choroby (AHCH), ako bolesti hlavy, závrate či pocity na zvracanie. Taktiež sa ukázalo, že kombinácia liečiva acetazolamid (schváleného na prevenciu a liečbu AHCH) a kapsúl rozchodnice dokázala výraznejšie redukovať hladiny hypoxiou indukovaného faktoru HIF1α, ako pri separátnom užívaní týchto prípravkov.

Ďalším kandidátom na nového zástupcu v liečbe VCH je aj rastlina z čeľade kapustovitých – Brassica rapa L. nazývaná aj ako Tibetská kvaka (ktorá odznela aj vo filme Harry Potter). Tibetská kvaka, teda vodný extrakt jej koreňov a listov, je tradične využívaná obyvateľstvom v tibetskej vysočine na zmiernenie príznakov akútnej či chronickej výškovej choroby. Podľa viacerých štúdií má vďaka obsahu fenolov a flavonoidov vrátane kaempferolu, kvercetínu a izorhamnetínu silnú antioxidačnú aktivitu, ako aj protihypoxické, protiúnavové, analgetické, protizápalové a neuroprotektívne účinky. Kvaka tiež zlepšuje toleranciu voči hypoxii zvýšením strednej korpuskulárnej koncentrácie hemoglobínu v erytrocyte, čím sa zvyšuje ich schopnosť prenášať kyslík, a teda redukuje prejavy akútnej VCH.

Mnoho bylinných zdrojov je v súčasnosti skúmaných pre svoje potenciálne účinky na liečbu VCH, tieto štúdie sú však často zatiaľ len experimentálne, prípadne vykonané len na malej vzorke. Spomedzi mnohých však možno spomenúť napríklad Žeruchu peruánsku (Lepidium meyenii), ktorá sa javí byť účinná v liečbe chronickej VCH.

Ak teda nabudúce pocestujete do vysokohorských končín a máte chuť zaexperimentovať s tradičnou prírodnou medicínou, existujú vedecké dôkazy že pri užití spomínaných bylín sa môžete zaobísť aj bez horského bolehlavu.

Print Friendly, PDF & Email