MDX.POLAR – Mikroorganizmy južného zamrznutého kontinentu sú pre človeka stále neprebádaným územím, ktoré v priebehu rokov prináša stále nové prekvapenia. V nedávnej flashke sme rozoberali potenciál pre nové antibiotiká z výskumu Antarktického bakteriálneho osídlenia, tentokrát priniesol výskum Antarktídy pokrok v hľadaní nových liekov proti rakovine. Tímu vedcov z amerického Desert Research Institute sa podarilo identifikovať nový druh baktérie z oceánskeho dna v blízkosti ostrova Anvers, ktorý je schopný produkovať látku schopnú ničiť rakovinové bunky melanómu, tzv. palmerolid A. Informovali o tom vo svojej štúdií zvernenej v odbornom časopise mSphere.

Pôvodne sa podarilo palmerolid A ako potenciálnu antimelanómovú látku identifikovať ešte v roku 2006 výskumníkmi z antarktickej stanice Palmer, odkiaľ nesie aj svoj názov. Táto látka bola izolovaná zo živočíšneho druhu vyskytujúceho sa na oceánskom dne – tzv. ascídií – konkrétne z ascídie Synoicum adareanum. Ascídie, podobne ako koraly alebo hubky žijúce na dne oceánu, často vytvárajú symbiózu s rôznymi druhmi baktérií. Toto vzájomne prospešné spolužitie zabezpečuje v nehostinných podmienkach Antarktídy ich schopnosť prežiť. Baktérie pre ascídie tvoria pigment na ochranu proti žiareniu, a rôzne látky zabezpečujúce výživu či bioluminiscenciu. Práve takouto zlúčeninou sa javil byť aj palmerolid A.

Problémom s výskumom účinkov tejto účinnej látky bolo jej obtiažne získanie a zložitá syntetická príprava. Vedci by na získanie dostatočného množstva palmerolidu A museli „zožať“ množstvo ascídií z podmorského dna, čo však nie je možné, nakoľko daná oblasť je prísne chránená. Ideálnym riešením by teda bolo izolovať a kultivovať len „producenta“ tejto zlúčeniny, avšak baktériu, ktorá by ho produkovala, sa nepodarilo identifikovať. Až donedávna.

Vyše 15 rokov trvala identifikácia symbiotických baktérií ascídie Synoicum adareanum, našťastie však skončila úspechom, a to objavením 21 druhov baktérií osídľujúcich tieto organizmy. Po tomto objave bolo už len potrebné identifikovať, ktorá z daných baktérií je schopná produkovať potenciálne liečivo. Potešením bolo, že vedecký kolektív bol schopný izolovať nový, doposiaľ nepreskúmaný druh baktérie Candidatus Synoicihabitans palmerolidicus, ktorý je producentom palmerolidu A. Takto bude možné danú baktériu skúmať po genetickej stránke, kultivovať ju v laboratóriách a pomerne lacným spôsobom izolovať množstvo palmerolidu A, ktorého vlastnosti budú môcť byť rozsiahlo študované.

A kto vie, možno sa v skorej budúcnosti dočkáme prírodnej liečby rakoviny kože, ktorá bude pochádzať z nehostinných oblastí polárneho kruhu.

Print Friendly, PDF & Email