MDX.BIO – Nezvyčajné prekvapenie očakávalo operačný tím neurochirurgov v austrálskom meste Canberra. Tí pri operácií pacientky s atypickými celkovými a neurologickými príznakmi objavili vo frontálnom laloku jej mozgu 8 cm dlhého parazitného červa. Jedná sa tak o celosvetovo prvý záchyt tohto ochorenia – informuje odborný časopis Emerging infectious diseases.

Priebeh zdravotných ťažkostí dnes 64-ročnej Austrálčanky začal už v roku 2021, kedy bola prvýkrát hospitalizovaná pre trojtýždňové bolesti brucha, hnačky, suchý kašeľ a nočné potenie. Tieto problémy sa v priebehu nasledujúcich mesiacov viackrát opakovali a vzhľadom k nezvyčajnému nálezu na pľúcach, pečeni a slezine sa ošetrujúci lekári priklonili k diagnóze autoimunitného ochorenia, pre ktoré bola začatá imunosupresívna liečba. Na tejto terapii sa však u danej ženy objavili poruchy pamäte a postupne sa začala sa rozvíjať aj ťažká depresia. Pri tejto príležitosti bolo pacientke indikované vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré podobne ako predošlé vyšetrenia objavilo zvláštny nález. V oblasti pravého frontálneho laloka sa zobrazilo asi 13 cm veľké ložisko s retiazkovitou štruktúrou, ktoré si tím lekárov nedokázal uspokojivo vysvetliť. Rozhodli sa preto pre exploratívny operačný zákrok, ktorý, na prekvapenie všetkých zúčastnených, priviedol na svet 8 centimetrovú larvu parazita Ophidascaris robertsi, veľmi podobného hlístam.

Ophidascaris robertsi je parazitický druh červa, vyskytujúci sa na území Austrálie, ktorý je známy ako parazit nejedovatého hada Pytóna kobercového (Morelia spilota). Podľa vedcov sa žena nakazila potravou – často totiž v okolí svojho obydlia zbierala bylinu podobnú špenátu zvanú Štvrobôčik rozložitý (Tetragonia tetragonioides), ktorú používala vo svojej kuchyni. Práve táto rastlina bola pravdepodobne znečistená výkalmi pytóna kobercového, ktorý sa v danej lokalite hojne vyskytuje. Výkaly nakazeného pytóna totiž obsahujú vajíčka parazita Ophidascaris robertsi, ktorý sa takto dokáže rozmnožovať a šíriť ďalej.

Podľa austrálskeho experta na parazitológiu Mehraba Hossaina sa žena stala náhodným hostiteľom. Rast dospelej larvy totiž v predchádzajúcich štúdiách a experimentoch nebol dokázaný nielen v človeku, ale ani v žiadnych domestikovaných zvieratách ako ovce, psy či mačky. Objav tohto prenosu na človeka je teda v skutku významným.

Pre ľudstvo môže byť aj tento objav vztýčeným varovným prstom. Za posledných 30 rokov bolo totiž objavených 30 nových typov infekcií, z čoho tri štvrtiny tvoria takzvané zoonózy, choroby prenášané zo zvierat na človeka. Obrovský rast ľudskej populácie spôsobuje, že sa ľudské obydlia stále viacej približujú zvieracím teritóriám, kde k takémuto novému prenosu dokáže prísť relatívne jednoducho. Nedávna história na to poukazuje celkom jasne – či už SARS, MERS alebo COVID – všetkým týmto vírusom sa pripisuje prenos zo zvieracích druhov práve na človeka. Parazit Ophidascaris robertsi je len ďalším z rady, ktoré nás môžu očakávať pri ďalšom vytláčaní divočiny ľudskou činnosťou.

Print Friendly, PDF & Email