MDX.POLAR – Medzinárodná medicínska výprava INSPIRE 22 včera dorazila na Južný pól. Táto skupina zložená z lekárov, horských vodcov, armádnych príslušníkov a inžinierov putovala na lyžiach od novembra minulého roka k Južnému pólu. Prekonali vyše 900 kilometrov, niekoľko stoviek výškových metrov, pravidelné teploty pod -20°C a celú túto výpravu zakončili v predstihu o týždeň skôr oproti plánu – za neuveriteľných 47 dní. A k čomu to bolo celé dobré? Počas celej expedície boli jej členovia „objektmi“ pre experiment zameraný na metabolizmus a adaptáciu človeka v extrémnych podmienkach.

Od dôb prvých expedícií na Južný pól – od čias Amundsena a Scotta – ubehlo už storočie, avšak náročnosť dosiahnutia tohto geografického bodu sa nezmenila. Pešia (resp. lyžiarska) expedícia zostáva aj po viac ako sto rokoch obrovskou fyzickou, psychickou a nutričnou výzvou. Účastníci podnikajúci antarktické expedície pešo a na lyžiach sa aklimatizujú na nadmorskú výšku až do 4000 m n. m., chlad klesajúci aj pod -50°C ako aj na pravidelnú pracovnú záťaž pri chôdzi a ťahaní saní, ktoré vážia často až 1,5-násobok ich telesnej hmotnosti. Práve neskôr menovaný, Robert F. Scott po dosiahnutí Južného pólu a návrate zahynul so svojou skupinou na podvýživu a podchladenie.

Zatiaľ čo ju po Scottovi mnohokrát úspešne absolvovali iné tímy aj samostatné expedície, počet lekárskych výskumných expedícií by sa dal spočítať na prstoch jednej ruky. Hoci mnohokrát boli polárnici podrobení vyšetreniam a výskumu, ako sa prispôsobili prostrediu Antarktídy, výsledky týchto experimentov nedokazovali celkom objektívne hodnoty. Medzi ukončením expedícií a vykonaním štúdií v špecializovaných zariadeniach bývalo mnohokrát až 3-týždňové oneskorenie, ktoré mohlo u polárnikov viesť k návratu k normálnemu stavu pred aklimatizáciou.

V rámci projektu INSPIRE 22 sa o pioniersky počin jedná práve z dôvodu, že metabolické merania boli prevedené bezprostredne pred a po ukončení expedície. Zároveň tím počas svojej výpravy získaval aj dáta z nepriameho merania metabolizmu, získaného zo špeciálnych prístrojov nosených na tele počas celej expedície. Tieto prístroje merali okrem vitálnych funkcií aj pot či kortizol pomocou novo navrhnutých senzorov.

Úspešné ukončenie expedície je úctyhodným okamihom, no na vedecké vyhodnotenie ich dát si ešte chvíľu budeme musieť počkať. Vedecké poznatky získané z projektu INSPIRE 22 nám budú môcť byť nápomocné vo viacerých smeroch. Hypoxia vysokých nadmorských výšok a adaptácia ľudského tela naň nám bude môcť objasniť, ako liečiť kritických pacientov s respiračným zlyhaním. Podobne adaptácia organizmu na chlad, dlhodobý stres a obmedzenú stravu bude viesť k lepšiemu plánovaniu v prípade prírodných katastrof. Medicína extrémnych podmienok a výskum v nej má práve z tohto dôvodu obrovský potenciál zlepšovať život aj bežným ľuďom.

Print Friendly, PDF & Email