V reakcii na inváziu Ukrajiny uvalil na ruskú ekonomiku americký prezident Joe Biden tvrdé sankcie, ktoré okrem iného zasiahnu aj tzv. hightech-export. Vo svojom prejave naznačil, že týmto krokom bude ohrozený okrem iného aj ruský vesmírny program a modernizácia ruského vojska.

Na Bidenovu reč reagoval šéf ruskej agentúry Roskosmos Dmitri Rogozin na sociálnej sieti Twitter otázkou, či Američania skutočne chcú ohroziť ich spoluprácu na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Ako dôvetok k tejto otázke Rogozin poznamenal, že jediné motory korigujúce dráhu letu a brániace ISS v nekontrolovateľnom zostupe do atmosféry, sú tie ruské. Takmer 500 ton vážiaca ISS by tak bez ruských motorov mohla zostúpiť do atmosféry, a dopadnúť kdekoľvek na európske, americké či ázijské územie. „ISS nelieta nad územím Ruska, všetky riziká teda ležia u Vás.“ dodal.

Medzinárodná vesmírna stanica je prevádzkovaná okrem Ruska a USA aj Kanadou, Japonskom a krajinami Európskej únie, fyzicky je však rozdelená na americký a ruský segment. Podľa Peta Hardinga, žurnalistu zaoberajúcim sa ISS pre NASASpaceflight sú ruské motory skutočne jedinou možnosťou, ako korigovať výšku dráhy letu. Vzápätí však dodáva, že ruské motory sú závislé od elektrickej energie dodávanej z amerického segmentu. Oba segmenty ISS sú teda závislé navzájom od seba.

Vzhľadom k vzájomnej prepojenosti zariadenia ISS netreba brať vyhrážky Rogozina až tak vážne. V medzičase tiež Roskosmos dodal, že spoluprácu v projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice prerušiť nemienia, a svoje záväzky chcú plniť vo vesmíre a na Zemi aj naďalej. V reakcii na tieto udalosti poukázala európska agentúra ESA na to, že medzinárodný projekt ISS by mal ostať „mostom medzi národmi„.

Print Friendly, PDF & Email