MDX.POLAR – Posledné vydanie odborného časopisu International Journal of Circumpolar Health, zaoberajúceho sa polárnou medicínou, prinieslo vedeckú štúdiu (prehľadový článok), ktorá sumarizuje benefity otužovania v studenej vode. Autori tohto článku zosumarizovali celkom 104 pôvodných výskumov (medzi ktorými sa vyskytli aj česká či slovenská štúdia), a porovnávali možné pozitívne a negatívne dopady na ľudský organizmus, opakovane vystavený účinkom chladnej vody.

Pri kontakte s chladným prostredím sa ľudský organizmus snaží zachovať stálosť svojej telesnej teploty. Deje sa tak za pomoci mechanizmov, akými sú napr. zníženie prekrvenia kože (nižšie straty tepla), alebo svalová triaška či zvýšený metabolizmus (vyššia produkcia tepla). Hoci tieto tri faktory sú v medicíne známe už dlhší čas, presné biochemické mechanizmy nám ostávajú neznáme, a tak nemožno s určitosťou zhodnotiť, aký vplyv má otužovanie na zdravie človeka. Spomínaná publikácia sa snaží na túto otázku podať aspoň čiastočné odpovede.

Hlavným bodov záujmu vedcov je práve funkcia metabolizmu a jeho zmeny pri pravidelnom otužovaní. Zdá sa totiž, že práve metabolické zmeny tvoria najvýraznejší rozdiel medzi „otužilým organizmom“ a takým, ktorý otužovaniu nie je prispôsobený. Z pohľadu hormonálnych zmien sa zistilo, že ľudia ktorí pravidelne otužujú, majú vyššie hladiny adiponektínu, ktorý možno považovať za ochranný faktor pred vznikom cukrovky a aterosklerózy. Otužilci mali priaznivejšie výsledky krvi aj v iných rizikových faktoroch aterosklerózy, akým je ApoB/ApoA1 pomer, či hladiny homocysteínu. Taktiež sa ukázalo, že pravidelným otužovaním možno docieliť vyššie hladiny glutathiónu, ktorý organizmus chráni pred oxidatívnym stresom. Pomerne zaujímavým zistením je zároveň, že pravidelné otužovanie dokázalo viesť k úbytku váhy u testovaných mužov. V spojitosti s otužovaním sa často spomínajú aj účinky v liečbe chronickej bolesti či depresie. V tomto ohľade boli namerané zvýšené hodnoty cirkulujúceho noradrenalínu, ktorý môže zohrať úlohu v modifikácií práve spomínaných dvoch chorobných stavov.

Či už túto sezónu plánujete otužovať len tak pre radosť, alebo s úmyslom byť odolnejší a zdravší, faktom ostáva, že narastajúca úroveň poznatkov v tejto oblasti naznačuje, že pravidelné otužovanie nemusí byť len módnym trendom, ale aj reálnou prevenciou proti obezite, cukrovke, srdcovocievnym ochoreniam či depresii.

Print Friendly, PDF & Email