Nové vydanie prestížneho odborného časopisu Prednemocničnej medicíny a medicíny katastrof (Prehospital and disaster medicine journal, Cambridge university) prinieslo štúdiu belgicko-holandského kolektívu zameranú na teroristické útoky na nemocnice. Autori analyzovali súbor teroristických útokov od roku 1970 po rok 2019, pričom zistili, že útoky na zdravotnícke zariadenia sa v poslednom desaťročí zvýšili viac ako trojnásobne.

Súbor dát o teroristických útokoch autorom poskytla Globálna databáza terorizmu (Global Terrorism Database – GTD), ktorá od svojho vzniku obsahuje údaje o vyše 200 000 teroristických útokoch. Podľa zistení autorov štúdie, od roku 1970 z celkového počtu útokov až 454 udalostí malo za cieľ nemocničné zariadenie. Postupný nárast možno pozorovať najmä po roku 2001, ktorý sa zaznamenal do dejín ako rok pádu dvojičiek, čím sa započala kontroverzne označovaná „nová éra terorizmu„. Rozmedzie rokov 2010-2019 sa oproti predchádzajúcim desaťročiam vyznačovala vysokým výskytom útokov na nemocnice, konkrétne 263 útokov. Pre porovnanie v období rokov 2000-2009 to bolo 77 útokov. Najvyššie počty na zdravotnícke zariadenia boli zaznamenané v rokoch 2014 a 2015, kedy vo svete zúrilo viacero občianskych nepokojov.

V sledovanom období bolo pri teroristických útokoch zabitých celkom 1631 ľudí, pričom ďalších 2746 ľudí bolo zranených. Jednalo sa najčastejšie o bombové útoky a ozbrojené útoky. Najviac postihnutými oblasťami boli Stredný Východ a severná Afrika, nasledované južnou Áziou a subsaharskou Afrikou. Európske krajiny čelili nepomerne menšiemu počtu útokov – jednalo sa o útoky počas severoírskeho konfliktu a konfliktu na Ukrajine.

Nemocnice svojou otvorenosťou, dostupnosťou 24/7 a svojim charakterom poskytujú ľahký cieľ pre teroristický útok a ideálne podmienky pre spôsobenie okamžitého chaosu s destabilizáciou regiónu. Ako nám nové údaje naznačujú, trend výskytu útokov sa drží na historickom maxime a predstavuje reálnu hrozbu celosvetovo. Práve na túto oblasť sa zameriava nová dynamicky sa rozvíjajúca sub-špecializácia medicíny katastrof, tzv. protiteroristická medicína. Za úlohu má analyzovať možné riziká vznikajúce z teroristickej hrozby, a zaistiť pripravenosť a bezpečnú kooperáciu zložiek v prípade útoku na základe získaných skúseností. Svetová spoločnosť pre medicínu katastrof WADEM už v súčasnosti vytvorila skupinu špecialistov, zaoberajúcich sa touto problematikou. Viac informácií už na tejto stránke.

Print Friendly, PDF & Email