MDX.MOUNTAIN – Zimná sezóna je úzko spätá s lavínovým nebezpečenstvom na horách. Do základnej výbavy zimného horského turistu by mal okrem lavínovej lopatky a sondy patriť aj lavínový vyhľadávač. Na súčasnom trhu je možné dostať viacero výrobkov rozličných značiek. Často sa pri nákupoch elektroniky orientujeme podľa ceny výrobku, avšak je táto stratégia vhodná aj pri prístroji, ktorý nám má zachrániť život? Lepším kritériom pre výber lavínového vyhľadávača je azda jeho spoľahlivosť, ktorú pravidelne testuje Bezpečnostný výskumný tím Nemeckého alpinistického spolku (Deutscher Alpenverein Sicherheitsforschung). V nedávnej dobe zverejnil tento tím test lavínových vyhľadávačov dostupných na aktuálnom trhu. Ako dopadol?

Výskumný tím sa u lavínových vyhľadávačov zameral na hodnotenie viacerých kvalít. Jednotlivé kvality týchto mašiniek následne hodnotili na stupnici od „veľmi dobrý“ cez „akceptovateľný až po „nedostačujúci“.

V prvom overovanom kritériu boli lavínové vyhľadávače testované v schopnosti zachytiť prvý signál zavaleného vysielača. Vzdialenosť prvého signálu sa menila v závislosti od orientácie zavaleného prístroja, a smerovania jeho antény v trojsmernej osi. V tabuľke sú hodnoty vzdialenosti uvedené podľa osi x-y-z. Najhoršie výsledky dosahovali vyhľadávače pri vertikálnej orientácií vysielača, pričom najhoršie hodnotený prístroj zaznamenal prvý signál až v 9 metrovej blízkosti od zavalenej obete.

Druhým kritériom testu bolo tzv. hrubé lavínové vyhľadávanie. Pod týmto pojmom rozumieme aktivitu prijímacieho zariadenia od prvého záchytu signálu, až po priblíženie sa na 5 metrov od zavaleného prístroja. Podobne ako v prvom kritériu sa testovala schopnosť vyhľadávača zaregistrovať horizontálne/vertikálne orientovaný vysielač, a taktiež jeho celkovú schopnosť udržať signál a udať správny smer pochodu. Podobne ako v prvom kritériu, aj v tomto teste robil vertikálne orientovaný vysielač problémy viacerým prístrojom.

Treťou testovanou charakteristikou bolo tzv. jemné lavínové vyhľadávanie. Jedná sa o presnú lokalizáciu zavaleného na vzdialenosť menšiu ako 5 metrov. U prístrojov bola sledovaná schopnosť priblížiť sa čo najpresnejšie k vysielaču v hĺbke priemerného zavalenia (0,8m pod povrchom snehu) a v hĺbke hlbokého zavalenia (>1,5m pod povrchom snehu) tak pri horizontálnej ako aj vertikálnej polohe vysielača. Väčšie ťažkosti robilo prístrojom hlboké zasypanie.

Štvrtou a poslednou hlavnou charakteristikou preverenou v teste bola schopnosť detegovať viacnásobné zavalenie. Nemecký kolektív teda sledoval, ako spoľahlivé sú prístroje, keď je pod lavínou zasypaných viacero aktívnych vysielačov na jednom mieste. Tento scenár – hoci menej pravdepodobný – je skutočným orieškom aj pre skúsených lavínových záchrancov, a pre bežného spotrebiteľa bez výcviku môže byť veľmi náročné, orientovať sa v informáciách zachytených takomto teréne.

Celkové hodnotenie jednotlivých typov lavínových vyhľadávačov si môžete overiť v prehľadnej tabuľke vyššie. Pre fajnšmekrov a technických polobohov, ktorí si chcú prečítať celé hodnotenie jednotlivých prístrojov, pridávam link na celý test, ktorý nájdete tu. V súvislosti s lavínovým vyhľadávaním by som dal taktiež rád do pozornosti jeho úskalia, spomínané v nedávnej flashke.

Dúfam že Vám tieto informácie pomôžu v zodpovednom investovaní do novej lavínovej výbavy. Tak horám zdar!

Print Friendly, PDF & Email